Hem
Svenska | English+Hem
+Nyttig mat
+Näringsämnen
+Vitaminer
+Mineraler
-Frågor
Frågor sid 1
Frågor sid 2
+Övrigt1
Christin

Om oss

Frågor mat näring äta

Hej, jag är gravid i nionde veckan undrar lite om fisk. Den enda fisk som jag gillar någorlunda är torsk. Är det okej att äta?
Torsk tillhör en av de fiskar som man kan äta under graviditeten. Använd omdömet och ät inga stora mängder. En lagom portion någon gång i veckan går bra.

Hur kan jag få mina barn att äta grönsaker? Jag har försökt med allt men de vägrar!!
Jag gissar att dina barn är i förskoleåldern och det låter som om det här med grönsaker har blivit en kamp mellan er. Du kan inte tvinga dem. Det du kan göra är att erbjuda grönsaker varje dag. Uppmuntra dem att prova lite. Du kanske kan välja två olika grönsaker varje dag. Det kan lätt bli mycket spill om man gör en stor sallad. Skär upp i fina små bitar och lägg upp på ett fat. Servera gärna före middagen, kanske med en dipsås (på tex gräddfil och chilisås). Lycka till!

Hej, jag är en mamma till två pojkar, 8 och 10 år. De är så petiga med maten och äter nästan ingenting. Hur ska jag göra för att få dem att äta?
Låt barnen ta del av matlagningen hemma, så gott det går. Barn tycker ofta om att äta det som de själva varit med och lagat till. Se också över matvanorna i övrigt. Äter ni ordentlig frukost och lunch? Hur ser mellanmålen ut? Förekommer godis, snacks eller läsk? Barn behöver också fysisk aktivitet varje dag för att matlusten ska stimuleras. Ha tålamod, barnens matlust kan gå lite i vågor, men tag kontakt med skolsköterskan om du tycker att det blir besvärligt och långdraget.

Hej, jag försöker äta lite nyttigare och magrare mat och undrar vilken som innehåller mest kalorier oxfilé eller fläskfilé?
Oxfilén kanske innehåller något mer kalorier. Det viktiga är att du varierar maten och skär bort synligt fett, tex på kanten.

Jag är så ofta sugen på tex godis. Hur ska jag få bort godissuget?
Se till att du äter tre mål mat och två mellanmål varje dag. Om godissuget ändå kommer, försök att fokusera på att ”klara av” att stå emot suget. Du kan ta ett glas kallt vatten med några droppar citron i. Att borta tänderna är ett annat knep.

Hej, jag är gravid och har ingen lust att äta något på morgonen. Har du något tips?
Du kanske kan börja med lite svagt té och en frukt på morgonen och äta mer lite senare, när du kommit igång.

Hej, jag har en sjuåring, fyraåring och ett barn till på väg. Hos oss är det alltid kaos vid middagen. Ska jag kräva att barnen ska hjälpa till?
Du får försöka hitta ett system där barnen är delaktiga efter deras förmåga. Det kan vara enklare sysslor, såsom duka, plocka undan, ställa fram och enklare ”matlagning” med en vuxens hjälp mm. Det bör vara lustfullt och inte för svårt. Lycka till!

Jag har varit så förkyld på sistone och tänkte äta mycket c-vitamin. Vad rekommenderar du att jag ska äta?
Ät gärna mycket frukt och bär, tex apelsin, citron, hjortron, jordgubbar, kiwi, papaya och svarta vinbär.

Hej, jag har en dotter på sex år som är rund, det har hon alltid varit. Hon har alltid haft stor matlust. Jag börjar bli orolig över hennes vikt. Hur ska jag få henne att äta bättre? Orolig mamma
Din dotters vikt är ett resultat av vad hon äter, hur mycket hon äter och hur mycket hon rör sig samt arvsanlagen. Det bästa är om ni planerar nyttig och god mathållning hemma. Frukost, lunch och middag, samt ett till två mellanmål ska ingå dagligen. Köp inte hem godis, kakor, chips och annat. Det kan man äta vid festliga tillfällen, men inte dagligen. Grönsaker och frukt tycker jag ska ingå i kosten varje dag. Dessutom behöver din dotter röra på sig varje dag. Om vikten trots detta inte stabiliseras inom några veckor tycker jag att du ska söka hjälp på vårdcentralen eller hos skolsyster om hon går i skolan.

Hej, mina barn gillar inte lök. Själv tycker jag att det är gott och det ska ju vara nyttigt dessutom. Har du något knep?
Mitt bästa tips är att riva lök fint och tillsätta en mindre mängd i maten du lagar, tex köttbullsmet, köttfärssås och grytor mm av alla de slag. På så sätt ”smyger” du in löken i maten och barnen vänjer sig vid smaken. Med tiden kanske det går att ha större bitar. Det här knepet kan du även ta till när det gäller andra grönsaker och rotfrukter.

Jag är gravid och mår illa av broccoli och liknande grönsaker. Hur gör jag för att få i grönsaker?
Du får helt enkelt prova dig fram och kanske just nu välja sådant som har lite mildare doft, såsom gurka, tomat, sallad, morot, avokado mm. Annars kan en varm soppa på potatis eller rotfrukter fungera. Om du har stora problem, kanske din partner kan stå för kokkonsten en period? På så sätt får du vila lite extra och du ”slipper” alla dofter i köket som kan orsaka illamående.

Hej, jag försöker att tänka på vad jag äter, bla äter jag inte smör. Min mamma påstår att smör är nyttigt, vaddå, det innehåller väl bara mättat fett???
Av 100 g smör är ca 80 g fett. Av fettet är ca 52 g mättat fett. Det är en stor andel. Det är klokt att inte äta för mycket smör, däremot behöver du inte sluta helt. Smör är tex ypperligt att steka i, en liten klick i pannan och du lyfter fram matens smaker! Smör innehåller A-vitamin som är nyttigt för ögon, hud och slemhinnor (jag tror att det är detta som din mamma tänker på). Andra A-vitaminkällor är tex fet fisk, mjölk, ost, ägg och lever.

Hej, min väninna sa att jag ska äta bra kolhydrater för att ”ladda” inför förlossningen. Vad är bra kolhydrater?
För att få i dig bra kolhydrater ska du välja: grovt osötat bröd, ris, pasta (gärna fullkorn), potatis, rotfrukter, frukt och bär mm.

Vill ni kontakta Christin gör ni det lättast via christin@matbordet.se.

För mer information - klicka i länkarna till vänster eller nedan:


Fakta: Nyttig mat i nio månader - Näringsämnen och vad de betyder för kroppen - Vitaminer och vad de gör för nytta | Mineraler Frågor och svar