Hem
Svenska | English+Hem
+Nyttig mat
+Näringsämnen
+Vitaminer
+Mineraler
+Frågor
+Övrigt
Christin

Om oss

Vitaminer

Vitaminerna delas in fett- och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K. Alla utom K-vitaminet kan lagras i kroppen. De vattenlösliga vitaminerna är B och C. Av de vattenlösliga vitaminerna är det bara B12 som kan lagras en längre tid.

A-vitamin
Vitaminet behövs för ögon, hud, slemhinnor och kroppens normala utveckling. Vitaminet anses också ha en cancerskyddande effekt. A-vitamin finns tex i fet fisk, äggula, mjölk, bladgrönsaker, lever, ost, smör. Vegetabilier, tex morot, aprikos, paprika, tomat, sallad, spenat, som har stark orange, röd eller grön färg innehåller karoten. Karotenet är en antioxidant och kan omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Tänk på att fett ökar upptaget av karoten. Därför är det bra att servera en god dressing på olja och lite vinäger till rårivna morötter. A-vitaminet är lite känsligt. Därför ska det förvaras mörkt, svalt och i lufttäta förpackningar. Dessutom ska du steka det i lite lägre temperatur om du vill behålla så mycket som möjligt av nyttigheterna.

Vitamin D
D-vitamin samverkar med kalcium och du behöver vitaminet bla för att kunna ta upp kalcium i maten. D-vitamin har stor betydelse för benstommens och tändernas hälsa. För barn som växer är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminet. Den viktigaste källan är solen eftersom solstrålarna hjälper huden att bilda D-vitamin. Försök att vara ute en liten stund i dagsljus varje dag. Sommarhalvåret brukar inte vara något problem, då gäller det att istället sola med måtta. Andra källor är fisk, äggula, smör och mjölk.

Vitamin E
E-vitamin samverkar med Selen. De är båda antioxidanter som förstärker varandra. Vitaminet stärker cellmembranen och immunförsvaret samt skyddar mot fria radikaler. Det behövs för att hindra härskning av fetter i kroppen. E-vitamin finns i bla vetegroddar, grahamsmjöl, vegetabiliska oljor, nötter, mandlar och avokado.

Vitamin K
Vitaminets uppgift är att blodet ska kunna koagulera vid behov. Halva dagsbehovet av vitaminet tillverkas av bakterier i tarmen, undantag är nyfödda som inte har någon egen bakterieflora. Därför ger man K-vitamin till barn direkt efter födseln. Antibiotika kan påverka tarmfloran negativt och försvåra upptaget av vitaminet. Att äta yoghurt med aktiva bakterier kan skapa en bra balans i mage och tarmar. K-vitamin finns bla i gröna bladgrönsaker, broccoli, brysselkål och lever.

Vitamin B
B-vitamin är en hel grupp med vitaminer med sinsemellan lite olika uppgifter. Gruppens viktigaste uppgifter har samband med förbränningen, blodbildningen och nervernas funktion. B-vitamin behövs för den psykiska hälsan. De som slarvar mycket med maten, men även ibland gravida och p-piller ätande kvinnor, kan behöva extra tillskott. B-vitamin förekommer bla i mjöl, bröd, kött, bönor, ärtor och mjölk

Vitamin C
C-vitaminet är en mycket stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot fria radikaler. En av de viktigaste uppgifterna är att hjälpa kroppen att absorbera järn. C-vitaminet behövs också för immunsystemet och sårläkningen. Det stärker hud, blodkärl, benvävnad, tandkött, bindväv och motverkar trötthet mm. Dagsbehovet är ca en apelsin per dag, men ät gärna tre olika frukter och mycket grönsaker varje dag för att få i dig en bra mängd vitaminer. Vitaminet kan inte lagras i kroppen utan måste tillföras varje dag. Faktorer som kan öka C-vitaminbehovet är rökning, vissa mediciner, p-piller, infektioner och sårläkning. C-vitamin förekommer i frukt, bär och grönsaker och är mycket ljus-, luft- och värmekänsligt. Ät därför frukt och grönsaker när de är fräscha, fina och mogna. Om du skär frukt och grönsaker, gör det så nära ätdags som möjligt. Lägg grönsaker i kokande vatten (då syret drivits ur vattnet). Använd lock på kastrullen när du kokar tex potatis. Koka så kort tid som möjligt och använd kokspadet så ofta du kan (eftersom vitaminet lätt lakas ur i vattnet). Om du ska förvara C-vitaminrika livsmedel under längre tid bör de lagras svalt och mörkt.

Vill ni kontakta Christin gör ni det lättast via christin@matbordet.se.

För mer information - klicka i länkarna till vänster eller nedan:


Fakta: Nyttig mat i nio månader - Näringsämnen och vad de betyder för kroppen - Vitaminer och vad de gör för nytta | Mineraler Frågor och svar